Je bekijkt nu Presenteren: wie is hier nou belangrijk?

Presenteren: wie is hier nou belangrijk?

Slides. Ze kunnen zo mooi ondersteunen bij een presentatie. Een afbeelding ondersteunt je woorden. Geprojecteerde kernwoorden blijven hangen bij de toehoorders. Een simpele animatie laat zien hoe iets in de tijd verandert.

Waaruit we kunnen concluderen dat vooral de slides belangrijk zijn. Met z’n allen zitten we naar het scherm te turen, alsof we naar een televisieprogramma aan het kijken zijn.

En de spreker helpt een handje mee. Beleefd zet hij een stapje opzij, zodat we het scherm goed kunnen zien. Eventueel loopt hij tijdens het spreken langzaam weg van zijn plek voor de groep, zodat hij mee kan kijken naar wat er op het scherm te zien is. Met het bijkomend voordeel dat er niemand meer naar hem kijkt. Heel comfortabel.

Maar wie is hier nou belangrijk, de spreker of de slides? De spreker natuurlijk. Een presentatie is als een gesprek. De spreker praat tegen zijn publiek, maakt contact met ze, reageert op hun reacties.

Slides zijn ondersteunend. Net als bij een nieuwslezer, kan een beeld op de achtergrond een verhaal illustreren. Maar dat betekent niet dat de nieuwslezer uit beeld verdwijnt en je alleen de ondersteunende afbeelding ziet. De nieuwslezer is degene die vertelt, hij is degene die dit zo aansprekend doet, dat je meegaat in het verhaal.

Ga dus voor het publiek staan, zodat iedereen je goed kan zien. Het publiek is gekomen voor wat jij te vertellen hebt. De rest is ondersteuning.

Wil je nog meer tips over hoe jij kan presenteren met minder spanning en meer impact? Download dan het gratis e-book Stop met presenteren, start met inspireren.

Download hier het gratis e-book.

Daarin lees je hoe je in drie stappen een meer ontspannen presentatie kan geven en het resultaat kan bereiken dat jij voor ogen hebt.